
(by lot, council vote, run-off election, new election, ad hoc decision
of council, etc.). Unfortunately, your town has no such charter
provision (or as you state no ordinances either) that addresses
what to do in case of a tie vote. An Assistant Attorney General
of Maryland has opined that although there is no case law in
Maryland that directly addresseswhat to do in the situation of
a tie vote in a municipality having no express law to provide
guidance, there is an analogous state statute (inapplicable to
municipalities) that nevertheless declares a tie in state office to
be considered a vacancy.There is also authoritative language in
at least one Maryland casethat seemsto broaden a rule, similar
to the statute's, to include municipalities as well. Therefore,
absent a timely change to your charter (which is difficult to do
due to the 40-day statutory notice period) or a new ordinance, the
proper remedy for the tie election is to declare a "non-election"
or vacancy in the two offices and fill the vacancies in accordance
with your Charter, which basically codifies the common law,
whereby a majority of the remaining council is empowered to
fill the vacancies.

Questions and Answers
By Kevin J. Best

Q:The Town has a Historic Preservation Commission.
They are only an advisory group and their votes
aren't binding. They meet once a month and are
advertised as starting at 7:30 p.m. I recently
found out that they often start at 7:00 p.m. for a
"work session." Are they violating the Maryland
Open Meetings law?

A: Probably,yes.The main issue that you present evolves
around whether the State Open Meetings Act would consider
the Town's Historic Preservation Commission to be a "public
body" under Section 10-502 of the State Government Article of
Md. Code Ann. If in fact this Commission was either created by
your town's charter, an ordinance or by an order of your town's
chief executive officer, then this" advisory" body would indeed
be subject to the Act as a "public body" and in accordancewith
the notice requirements of Section 10-506 would also probably
be in violation thereof due to the incorrect meeting time notice
you mentioned. The fact that a public body serves only in an
advisory capacity does not exclude it from the requirements of
the Open Meetings Act. Several municipal bodies subject to the
Act often serve only in an advisory capacity (e.g. a municipality
governed by Article 66B of the State Code having a Planning
Commission). Furthermore,the Act does not distinguish between
"work sessions," public hearings, or public meetings held by
"public bodies."

Q:Our Town recently conducted an election that
resulted in a three-way tie for two of the three
council seats. The five vote-getters, including
one that was by write-in vote, ended up with
an actual vote tally of 52-33-33-33-32 for the
five candidates for council. Should we conduct
another election?

A: Not necessarily.Tie votes in Maryland municipal elec-
tions happen fairly often, relatively speaking, among the 157
municipal corporations. Tie votes are resolved in numerous
ways - normally by charter if not by ordinance. Approximately
64 municipalities have charter provisions designed to resolve
the eventuality of a tie vote in municipal elections. Maryland
municipalities have found at least eight ways to resolve tie votes

------....

/

Q-_ Do you have a list of the various municipal tax
rates? We are looking at ours and want to see where
we stand with the rest of our sister municipalities.

A: Yes, please go to http://www.dat.state.md.usl
sdatweb/taxrate.html (State Department of Assessmentsand
Taxation) to obtain a table of all Maryland municipal tax rates.

Q: If you live in a town that has the wife of ;he mayor
as a town council member, is this against municipal
bylaws? Please respond with a direct answer,

A: Not necessarily.Usually,municipal laws do not outright
ban two close relatives from serving in an elected or appointed
capacity in the same municipal corporation. In fact, there are
several examples throughout this State where spouses serve
together on town councils or as elected and appointed officials
within the same town. It depends on whether there are" anti-
nepotism provisions" in your town charter or ordinances. Only
a handful of Maryland municipalities have nepotism provisions
in their local laws. Furthermore, anti-nepotism ordinances or
charter provisions usually apply only to appointed officials and

24 Municipal Maryland



employees of the
as to whether your
the town's charter
ord inanceoDespite Epr:::ca:::::.::. ~:a::E:'-::::; ::~'3::~'"'e::I::::S;:-
in your town's la s, yc:= -=:=tt?J I,~t:::-"""::;;"~-= :::s:::r:=:o:
your town is required
State law) may address
const itute a confli ct o~ i:;- 3::S::: --=--=,...
serving on the same p

Q:Many of our ----."'-----
look a Iot like driIi:'eWC'!5..
maintain the SIUt''IllG...I.

driveway nearest
..apron?

A: Ultimately yes, the ma~:s:E::;;::: -=~,.,.;"....;

public sidewalk, whether or no ".-
the municipality's duty. Howe ~
require the adjacent lando
of maintaining the sidewalk. \~.il~::r
driveway or not. Both the muni " - - -
concurrently share certain pro
to that portion of the driveway
more information, please see also MLJIr'..1:i:c.;.":.;8;:z;:: --:::r!~-=

Streets and Sidewalks: Liability Iss

Q:Does the law of Mary!
charter prohibit the
legislation, particularly a
governing body, to be passed
of the mayor and coundl? I
of the council to avoid ma "
votes on any municipal matters
special or regular town m

A: No, your charter does no sta
other state law (the Open Meetings d: r_
Code Ann.), there is absolutely no disti".ox;
public meeting that is called a "work session-
or "regular meeting" of the town coun lMa:ooJ~
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(including a formal or simple resolution) that may be passed at
a regular or special meeting may also be passed at a so-called

"work session." Furthermore, since the proposed resolution is
not an ordinance, the procedural requirements of your charter
pertaining to ordinances are not invoked.

Q: If our mayor has the authority to break a tie vote of
the council, does that include breaking tie votes in
case of a charter amendment?

•
• No, Article 23A, §13, Md. Code Ann. states that a

er resolution must be "passed as in the usual course of
idering resolutions in the government of the municipal

CDijX>ration by a majority of all the persons elected to the
" lative body. (emphasis added) This means that a valid

idpal charter resolution requires that at least a majority of
~ elected members of council must vote to affirmatively pass

~ resolution. In the case of Mayor of the City of Hagerstown v.
e Court of Appeals of Maryland held that the Mayor of

-- erstown was not a member of the legislative body of the City
. the meaning of Article 23A, §13(a) and therefore was not
. ed to vote on a charter resolution (nor could he exercise

o power). In that case, the mayor by charter was declared
e chief executive officer, wielded ordinance veto authority and

ed as the presiding officer of the council. The Court found
· the mayor was deemed not to be a member of the governing

because the charter did not expressly state that the mayor
a member for all purposes. In sum, a municipal mayor may
o e to break a tie for a charter resolution unless he or she

- expressly considered by charter to be a voting member of the
~ - ative body. According to the Court, the legislative intent of
, statute was to permit the citizens, not the mayor, to "veto"

charter resolution, if they chose to petition the measure to
dum.

- inJinma:tWn above is not intended to serve as legal advice. Please
gJz .TOUT municipal attorney as necessary. Kevin}. Best wrote this

• thning his tenure as MML 5Manager ojResearch & Information
_ <ugonent.l\l[r. Best is now anMML Business Associate and an attorney

- me law firm oj Linowes and Blocher LLP.
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